Beleefweken: Ontdek de magie van de herfst in het Nationaal Park

Het naseizoen breekt aan. Voor veel Nationale Parken betekent dat ruimte voor het organiseren van leuke activiteiten voor bezoekers uit de nabije omgeving. Onder het mom ‘Beleefweek’ werken Gastheren van het Nationaal Park (recreatieondernemers rondom het park) en andere organisaties uit de omgeving samen om een uitgebreid programma aan activiteiten en excursies op te zetten. Tijd om de magie van de herfst te ontdekken! Dit zijn alle Beleefweken in 2022:

 

Oosterscheldeweek
3 t/m 10 september 2022
Tijdens de Oosterscheldeweekweek zijn er allerlei belevingsactiviteiten rondom Nationaal Park Oosterschelde. Bij de getijdenbakken kan je de prachtige onderwaternatuur ontdekken zonder nat te worden. Op en tussen de stenen op de kleine strandjes vind je bijzondere schatten. Breng je emmertje mee en ga op ontdekkingsreis. Ontdek de Oosterschelde vanaf het water met een natuurvaartocht. Misschien kom je onderweg wel een bruinvis of een zeehond tegen. Samen met een gids op zoek gaan en proeven van Zeeuwse zilte zaligheden, of ga mee met een wildwier wandeling. Er is nog veel meer!

 

Oosterscheldeweek

 

Beleefweek Limburg
21 september t/m 2 oktober 2022
Ervaar hoe mooi én bijzonder Limburg is. Tijdens de Beleefweek Limburg kan je het landschap voelen, ruiken, proeven, zien en horen. Ga veenhoppen in Nationaal Park Groote Peel of proef oude granen in Nationaal Park De Maasduinen. Overal in Limburg is 1,5 week lang van alles te ontdekken. Beleef de Nationale Parken eens op een andere manier en laat je verwonderen.

 

Beleefweek Drents-Friese grensstreek
30 september t/m 2 oktober
De Drents-Friese grensstreek herbergt de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold, prachtige dorpen, landgoederen en landerijen. De streek vormt een gaaf voorbeeld van een Drents esdorpenlandschap, rijk aan cultuurhistorische waarden. Je kunt nog steeds ervaren hoe het gebied ontstond. Tijdens de Beleefweek Drents-Friese grensstreek maak je op een actieve manier kennis met deze streek. Ga mee het veld in en laat je verrassen door de schoonheid en ongerepte natuur. Ontdek de wereld van fotografie, kunst en cultuur, erfgoed en historie en streekproducten. De ondernemers en natuurorganisaties ontvangen je natuurlijk gastvrij!

 

Beleefweek Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
1 t/m 8 oktober 2022
Wist je dat je in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa kan vinden? Daarnaast kan je genieten van het bos, de prachtige vergezichten, landschappen en de dynamische rivier de Regge! Er is voor iedereen wat te doen tijdens de Beleefweek Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal met tal van activiteiten zoals; een wandeling ‘De heks van Het Numendal’, dieren tekenen met Melissa, beleef de Eelerberg of krijg een unieke rondleiding op het terrein van Krönnenzommer.

 

Beleefweek Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

 

Beleefweek Nationaal Park Weerribben-Wieden
15 t/m 23 oktober 2022
De Beleefweek in Nationaal Park Weerribben-Wieden, dit jaar met speciale aandacht voor water in al haar facetten. Een week boordevol activiteiten en evenementen met, voor en door ondernemers, instellingen en organisaties in het Nationaal Park. De ingrediënten natuur, cultuur, historie en landschap zorgen voor een ‘proeverij’ van alles wat het Nationaal Park te bieden heeft.

 

Beleefweek Nationaal Park Zuid-Kennemerland
15 t/m 23 oktober 2022
Deze herfstvakantie zijn er tijdens de Beleefweek in Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor jong en oud volop activiteiten te beleven. Ga op excursie met de boswachter, sluit aan bij de Wilde Buitendag in Duin en Kruidberg, doe een stiltewandeling bij zonsopkomt, een paddenstoelenspeurtocht of een van de andere activiteiten. Geniet van de herfst en ervaar wat Nationaal Park Zuid-Kennemerland zo bijzonder maakt!

 

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
22 t/m 30 oktober 2022
Ontdek de natuur en erfgoed tijdens de Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kom kabouters zoeken in de tuin van een kasteel, ontmoet de schaapsherder, doe mee aan een leuke workshop of draag bij aan een schonere natuur door tijdens je wandeling ook afval te rapen (plandelen). Er is genoeg te (her)ontdekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! Je bent te gast bij het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of bij één van de vele gastvrije particuliere eigenaren, die hun landgoed hebben opengesteld voor bezoekers.

 

Over de Gastheren en Gastvrouwen van het Nationaal Park
IVN Natuureducatie brengt recreatieondernemers samen in het programma Gastheer van het Landschap. Deelnemers worden opgeleid middels een 4-daagse cursus om hun Nationaal Park op detaillevel te leren kennen: van flora en fauna tot natuur- en cultuurhistorie. Tijdens een Beleefweek werken de Gastheren en Gastvrouwen van een Nationaal Park samen om gasten en bezoekers een week lang het gebied te laten beleven. Een onvergetelijk evenement voor bezoekers, omwonenden en ondernemers!