Een brug naar het verleden,
een sprong naar de toekomst

We erven de aarde van onze voorouders en lenen het van onze kinderen. Al eeuwenlang zetten mensen zich in om bijzondere natuur en historie te behouden, ook in de gebieden die wij nu nationale parken noemen. Generatie na generatie zorgt voor het landschap. Elk op een eigen manier. Het zijn verhalen van tijd en aandacht geven, verhalen van verbondenheid met de natuur.

 

Op woensdag 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

 

De nationale parken in Nederland vormen een bron van inspiratie en verwondering voor mensen van alle leeftijden. Het zijn plekken om te ontspannen en te ontdekken. De parken vormen een decor voor avontuurlijke tochten en ontmoetingen met de rijke flora en fauna. Deze ervaringen roepen een diepere waardering op voor de schoonheid en diversiteit van de nationale parken. Het maakt ons bewust van het belang om deze prachtige plekken te behouden voor toekomstige generaties.

 

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. Maak kennis met een natuurliefhebber die geboren en getogen is in het gebied en nu al zijn kennis vol passie overbrengt als natuurgids. Laat je inspireren door een vastberaden ondernemer die haar visie deelt over creëren van balans tussen recreatie, landbouw en natuur in het park. Ontmoet een trotse boer die met zijn familiebedrijf bijdraagt aan een harmonieuze samenwerking tussen mens en natuur. Of stap in de wereld van een leergierige Junior Ranger, die met een brede glimlach vertelt over de ontdekkingen die ze samen met andere jongeren doet in het nationaal park.

 

Dag van het Nationaal Park campagnebeeld
Portretten Nationaal Park De Meinweg

 

De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken.

Activiteiten en excursies

Er zijn altijd leuke, educatieve activiteiten en excursies te doen in de nationale parken. Speciaal voor de Dag van het Nationaal Park 2023 organiseren de parken in het Pinksterweekend activiteiten die de fotoserie tot leven brengt. Bezoek de website van het nationaal park in jouw omgeving voor een overzicht van de activiteiten.

 

Tentoonstelling

Vanaf 24 mei is in de weekenden een selectie van de portretten te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn. De informele opening van de tentoonstelling is op 23 mei tussen 15:00 en 16:00 uur in het bijzijn van fotografe Verena Reinders. Zij neemt de aanwezigen mee langs de portretten en zal vertellen over wat haar is opgevallen tijdens haar tocht langs de nationale parken bij het portretteren van de verschillende generaties bezoekers. De tentoonstelling is tot en met half 15 oktober geopend voor publiek.