Samen laten we
de Nationale Parken groeien

Natuur eindigt niet bij de grenzen van een Nationaal Park, het groeit en bloeit overal om ons heen. Ieder stukje groen telt. Zo ook onze tuinen; een groene tuin helpt plant en dier, zorgt voor verkoeling én voorkomt wateroverlast.

 

In Nederland zijn 21 gebieden omgedoopt tot Nationaal Park. De bijzondere status zorgt ervoor dat de karakteristieke natuur en cultuurhistorie behouden blijft. Als je alle Nederlandse Nationale Parken bij elkaar pakt, praten we over ongeveer 3% van het Nederlandse landoppervlak. Toch reiken de bijzondere flora en fauna veel verder dan dat.

 

Nationale Park tuinen

Iedereen is natuurbeheerder over hun eigen buitenruimte. Of je nu wel of geen groene vingers hebt, een grote of kleine tuin, iedereen kan een stukje Nationaal Park aanleggen. Een groeiend aantal Nationale Parken helpt bewoners en ondernemers op weg met plantenlijsten, handleidingen en tips om de Nationale Park tuin zo goed mogelijk in te richten. Door samenwerkingen met tuincentra zijn de speciale plantjes in de omgeving verkrijgbaar.

 

Na een succesvolle start van de Heuvelrugtuinen rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (in samenwerking met Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie), groeit het aantal groene, inheemse tuinen nu ook rondom de Nationale Parken Duinen van Texel, Hollandse Duinen en Zuid-Kennemerland.

 

Heuvelrugtuin

 

Inheems planten

Alle groen is beter dan steen, maar als het ook inheems en gifvrij is, is dat nog beter. Inheemse planten komen van nature in een gebied voor. Daarvoor hebben ze hard moeten werken. Alleen de sterkste soorten overleven, wat zorgt voor kleine aanpassingen in het genetische materiaal van planten. Uiteindelijk zijn deze planten helemaal aangepast aan de lokale omstandigheden.

 

Dieren doen dit ook. Er ontstaat een bijzondere, maar kwetsbare samenwerking. Planten bloeien precies als insecten behoefte hebben aan nectar en stuifmeel, en de bestuiving zorgt ervoor dat de planten kunnen voortbestaan. Als de inheemse planten verdwijnen kunnen bepaalde insecten niet meer overleven. Door inheems te planten houd je een uniek stukje natuur in leven, zelfs in jouw tuin.

 

Water is leven

Het weer in Nederland is niet stabiel. We ervaren tijden van hitte en droogte, maar maken ook enorme hoosbuien mee. Een groene tuin helpt. Het water spoelt niet direct in het riool, maar trekt de bodem in waar het als voorraad wordt vastgehouden. Dat voorkomt overstromingen en heeft als voordeel dat je in droge periodes minder water hoeft te geven aan jouw planten. Goed voor de planten én goed voor ons: een groene tuin is veel koeler dan een tuin vol tegels!

 

 

Meer weten over Nationale Park tuinen?

De groene tuinprojecten in de Nationale Parken hebben allemaal hetzelfde doel en insteek: bewoners kunnen met het vergroenen van hun eigen tuin bijdragen aan biodiversiteit en een beter klimaat. Zie alle projecten: