Nationaal Park
De Groote Peel

Over Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park de Groote Peel is te vinden op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het is een van de weinige natuurgebieden die over is van de oorspronkelijke hoogveenmoeras dat als grens tussen de twee provincies lag. Met ruim 1.400 hectare grootte, is het vrij zeldzaam dat dit natuurgebied niet doorkruist wordt door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere infrastructurele werken. 

 

Buitencentrum de Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel

Bezoek website

Natuur & Landschap

Het natuurgebied staat tegenwoordig vooral bekend om de vogelrijkdom. Het is van groot belang voor watervogels, een kleine honderd vogelsoorten broeden er en talloze trekvogels strijker er voor langere of kortere tijd neer in voor- en najaar. Internationaal wordt het park dan ook erkend als ‘wetland’: Een moeras die voor de natuur van grote betekenis is. Daarnaast is de Peel ook aangewezen als Natura 2000 gebied. 

 

Het weids en waterrijk doet het landschap herinneren aan vroeger. Staande in de Peel, zijn de kerktorens van de dorpen in de driehoek Meijel – Asten – Nederweert te zien. Waar nu vol bewondering gewandeld wordt, werd vroeger ‘het zwarte goud van de Peel’ (de turf) uit gegraven. De sporen van het verleden zijn nog overal te vinden en geven een variatie aan het landschap van water, moeras, heide, bossen en struwelen. Vooral de grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.  

Activiteiten & Routes

In Nationaal Park de Groote Peel is veel te doen, van het genieten van de natuur te voet of op de fiets, tot georganiseerde groepsexcursies en kinderactiviteiten. Ook kunnen jongeren zich inschrijven als Junior Ranger. 

 

Voorbeelden van excursies zijn de Turfstekertocht, de S(Peel)se Expeditie, Peel Ontdektocht en een Avondwandeling. Kinderen kunnen zich ook prima in de Peel vermaken met een Kabouter- of Kinderfeestje, het Kabouterpad, De Peel Beleef-je-Buiten Tocht, de Ruige Rovers, Mossige Moerasexpeditie, Petronella Peelhekstocht, Handige Hulpboswachter en speciale feestjes en wandelingen in de winter. Je kunt zelfs je eigen nestkastjes timmeren.  

 

 

Activiteiten

Van klein blokje om tot een lange wandeling. De knuppelbruggen over het water en moeras en de verende veenbodem op sommige paden bieden een onvergetelijke beleving. Vanaf de uitkijktoren kijkt u uit over het uitgestrekte landschap. De vogelkijkhut en de uitzichtvlonder bieden een fraaie blik over het Meerbaansblaak. 

 

Bij Buitencentrum De Pelen starten drie paaltjesroutes van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Ook kunt u een wandeling maken over de zandrug aan de oostzijde van het gebied. Hier lopen Shetlandse pony’s. Op de Amsloberg, het hoogste punt in de Peel, bloeit in de zomer uitbundig paarse heide. Buiten de gemarkeerde routes is het gebied vrij toegankelijk op wegen en paden. 

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Nationaal Park De Groote Peel

Bekijk alle nieuwsitems