Nationaal Park
De Meinweg

Over Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg: een uniek terrassenlandschap met bossen, beken en heidevelden. Het is een gebied van ca. 1.800 hectare, ligt in het oostelijk deel van Midden-Limburg en wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland. 

 

Bezoekerscentrum
Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch 

Bezoek website

Natuur & Landschap

Drie breuken, waarvan de Peelrandbreuk de bekendste is, verdelen Nationaal Park De Meinweg in vier verschillende terrassen. Aan de voet van de breuken komt water naar de oppervlakte; hier liggen op verschillende plaatsen vennen. Door het park stromen enkele beekjes. De Roode Beek en de Boschbeek. In het heldere water leven beekprik en kleine modderkruiper. De adder is het symbool van Nationaal Park De Meinweg. Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt. 

 

De Staatsmijn Beatrix was de laatste Nederlandse steenkolenmijn die gebouwd werd. Bij gelegenheid van 50 jaar Staatsmijnen werd in 1952 bekendgemaakt dat een vijfde Staatsmijn zou worden bijgebouwd. De bouw startte in 1954 en werd in 1962 stilgelegd toen er een diepte was bereikt van 710 meter. Deze mijn, die werd aangelegd door DSM, is nooit in gebruik genomen. Tijdens de bouw van de schachten werd duidelijk dat aardgas en aardolie de rol van steenkool zouden overnemen. 

 

De IJzeren Rijn is een spoorlijn in Vlaanderen, Noord-Brabant, Nederlands-Limburg en Noordrijn-Westfalen. Ze deed voornamelijk dienst als goederenlijn tussen de haven van Antwerpen, het verkeersknooppunt Mönchengladbach en het Ruhrgebied. Sinds 1992 is het gedeelte tussen Roermond en Dalheim gesloten. 

Activiteiten & Routes

Er worden lezingen gehouden over de dieren die leven in het Nationaal Park de Meinweg. Bijvoorbeeld de Das, het Pimpernelblauwtje of de adders. Is je interesse gewekt en wil je meer weten? 

 

 

Activiteiten

In het gebied zijn wandelroutes en veertig kilometer ruiterpad uitgezet. Ook zijn er mogelijkheden voor fietsers. Zo is er een geo-route (een speciale fietsroute) van 23 kilometer, die is gemarkeerd met grote maasstenen. Hou je van fietsen, wandelen of ben je ruiter? Ook zijn er kunstroutes.

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Nationaal Park De Meinweg

Bekijk alle nieuwsitems