Nationaal Park
De Biesbosch

Over Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, gelegen in provincie Noord-Brabant en Zuid Holland. Het getijdenverschil kan in sommige delen van de Biesbosch oplopen tot 80 cm. De Biesbosch vormt samen met het Haringvliet een dynamisch, aaneengesloten ecosysteem.

 

Biesboschcentrum Dordrecht
Baanhoekweg 53,
3313 LP  Dordrecht

 

Biesbosch MuseumEiland Werkendam
Hilweg 2,
4251 MT Werkendam

Bezoek website

Natuur & Landschap

Het getij ontstaat doordat het water van de Rijn en de Maas door de Biesbosch via het Haringvliet naar zee stroomt en bij vloed weer terug de rivier op wordt gestuwd . De werking van eb en vloed zorgt voor een steeds veranderend dynamisch landschap met veel verschillende dier- en plantsoorten. Zoals de bever, hét icoon van de Biesbosch. Er zijn er meer dan 300!

 

Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 ontstonden in het natte gebied eilandjes. De eerste begroeiing was de bies, waar de Biesbosch zijn naam aan dankt. Stukje bij beetje veroverde de mens het land terug en teelde er bies, riet en wilgenhout. De griendcultuur (griend = wilgenakker) was eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten in de Biesbosch. Varend of wandelend door de Biesbosch kun je nog griendketen tegenkomen waar de griendwerkers in sliepen. 

 

Sinds de jaren negentig is er veel natte natuur bijgekomen door ontpoldering. Onder meer om ruimte voor de rivier te maken. Het maakt de Biesbosch nog dynamischer en trekt grote roofvogels zoals de zeearend en de visarend aan, die allebei broeden in de Biesbosch. De visarend zelfs voor het eerst in Nederland! Verder kun je o.a. tegenkomen: bruine kiekendief, roerdomp, en veel rietvogels zoals blauwborst en cetti’s zanger. En de ijsvogel, die zijn nest in de kluiten van omgevallen wilgen maakt.  

 

Van half april tot half mei staat de spindotter in bloei die zeldzaam is in de wereld en alleen in zoetwatergetijdengebieden voorkomt. De enorme reuzenbalsemien, een exoot die de Biesbosch heeft veroverd, zorgt voor een jungle van roze bloemen in de zomer.  

Activiteiten & Routes

Ga op ontdekkingstocht door de Biesbosch. Sluit aan bij een rondvaart of ga op pad met een Biesboschgids of boswachter en beleef dit unieke getijengebied. Neem je verrekijker en camera mee, in de Biesbosch valt altijd iets moois te spotten! 

 

Activiteiten

Wandelen, fietsen en varen in de Biesbosch is een belevenis. Kom langs begroeide oevers en dijken, vaar door kronkelende kreekjes of trek door polders vol weidevogels.

 

 

Routes

 

Een impressie

Nieuwsberichten over De Biesbosch

Bekijk alle nieuwsitems