Nationaal Park
De Hoge Veluwe

Over Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is gelegen in de provincie Gelderland, ongeveer 5.400 hectare groot en bestaat uit naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden.

 

Ingang Otterlo 

Houtkampweg 9
6731 AV Otterlo

 

Ingang Hoenderloo 

Houtkampweg 13
7352 TC Hoenderloo

 

Ingang Schaarsbergen 

Koningsweg 17
6816 TC Schaarsbergen 

Bezoek website

Natuur & Landschap

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is – mede door de gevarieerdheid van de landschappen- het meest verrassende nationale park in het land. Naast naaldbos, loofbos, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden is in Nationaal Park De Hoge Veluwe veel ruimte ingeruimd voor bijzondere cultuurhistorische elementen, markante architectuur zoals het door Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus, en beeldende kunst in en rond het Kröller-Müller Museum.

 

Het nationaal park is de erfenis van een van de meest prominente stellen in de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Vanaf 1909 begonnen ze geleidelijk kavels aan te kopen: het huidige Nationale Park De Hoge Veluwe. Anton was een enthousiaste jager en Helene een gepassioneerde kunstverzamelaar. Hun droom was om natuur en kunst samen te brengen. Nu, meer dan 100 jaar later, kunnen we nog steeds genieten van hun erfenis: een afwisselend landschap en een enorme culturele collectie die het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus, omvat.

 

De Hoge Veluwe staat onder andere bekend om de Witte Fietsen, de moeflons en het Jachthuis Sint Hubertus, maar ook om de zeldzame dier- en plantensoorten die soms alleen nog in het park voorkomen. Er is ruimte ingeruimd voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo is onder andere het wereldberoemde Kröller-Müller Museum midden in het park gelegen. 

Activiteiten & Routes

Een natuurgebied dat zo gevarieerd is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe, schreeuwt erom ontdekt te worden. Het park organiseert tal van activiteiten, van klein- tot grootschalig. Dat ontdekken houdt nooit op, want het jaargetijde, de lucht, het licht, ze zijn nooit hetzelfde. 

 

Activiteiten

Wandelen in het Park kan op een heleboel manieren. De een gaat het liefst lukraak op pad en ziet onderweg wel waar hij uitkomt, de ander volgt liever een route die aangegeven wordt met paaltjes. Al fietsend kun je gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden. 

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over De Hoge Veluwe

Bekijk alle nieuwsitems