Nationaal Park
Dwingelderveld

Over Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een schitterend, uniek gebied. Uniek omdat het ’t grootste aaneengesloten natte heidegebied is van West-Europa. Schitterend, want u vindt er zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, en stuifzand. In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig. 

 

Bezoekerscentrum
Benderse 22
7963 RA Ruinen 

Bezoek website

Natuur & Landschap

In het Dwingelderveld komen zowel dopheide als struikheide voor, twee kenmerkende planten van het Drentse heidelandschap. Ook zeldzame planten zoals beenbreek en klokjesgentiaan voelen zich hier thuis. In het gebied zijn bijna driehonderd soorten vogels te zien, waarvan een groot aantal ook in het gebied broedt. Ook voor tientallen soorten vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen zijn de omstandigheden in het Dwingelderveld gunstig. Het gebied telt meer dan zestig vennen en veenmoerasjes. Er lopen twee kudden Drentse heideschapen mét een scheper rond. 

Activiteiten & Routes

In Nationaal Park Dwingelderveld organiseren de beheerders jaarlijks honderden activiteiten voor alle leeftijden. Dat varieert van excursies met een gids, huifkartochten, vroegevogelexcursies, snertwandelingen en excursies te paard tot en met speurtochten en verjaardagsfeestjes voor kinderen van alle leeftijden. Het aanbod is groot en gevarieerd. 

 

 

 

 

Activiteiten

Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om de natuur te voet te verkennen. Tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. Ook liggen er twee prachtige Familiepaden voor mobiel beperkte bezoekers. Wie van fietsen houdt, houdt van het Dwingelderveld. Vele tientallen kilometers fietspad, schelpenpaden, betonpaden en asfaltpaden staan garant voor veel fietsplezier.

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Dwingelderveld

Bekijk alle nieuwsitems