Nationaal Park
Loonse en Drunense Duinen

Over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Door het in 1921 aan te kopen is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten.  

Bezoek website

Natuur & Landschap

Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan in de Loonse en Drunense Duinen. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open.  

 

Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder? 

De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand. 

 

Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen? 

In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen. 

Activiteiten & Routes

Het hele jaar door worden leuke en leerzame publieksactiviteiten georganiseerd in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Ga op bezoek bij de herder en zijn kudde, of wandel door het donker tijdens de Nacht van de Nacht. Kijk voor een compleet overzicht op de activiteitenkalender.

 

 

Activiteiten

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa, gelegen in Noord-Brabant. Door al die zandduinen lijkt het net een woestijn. Het wordt dan ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Naast zand vind je er bos en heide, voldoende variërend landschap om doorheen te struinen dus.

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Loonse en Drunense Duinen

Bekijk alle nieuwsitems