Nationaal Park
Oosterschelde

Over Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is een wereld waar alles draait om het getij, de wind en het water. Achter de dijken liggen karrevelden, inlagen en kreekgebieden als zichtbare herinneringen aan het leven van de Zeeuwen met de zee. Bijzondere planten en dieren hebben onder water, op de dijken en in de aangrenzende gebieden een plekje gevonden. En wie kent niet de Zeeuwse mosselen, oesters, zeekraal en lamsoor!   

Bezoek website

Natuur & Landschap

Het landschap op en rond de Oosterschelde is uniek in de wereld. Dankzij de Oosterscheldekering staat de Oosterschelde in open verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb weer droog. Het tij bepaalt hier het ritme van mens en dier. 

 

Op en rond de Oosterschelde vinden duizenden vogels het hele jaar door ruimte om te rusten, eten en broeden. De Oosterschelde is dan ook, op de Waddenzee na, het belangrijkste vogelgebied van Nederland. En van groot internationaal belang voor soorten als scholekster, wulp, kluut en kanoet. 

 

Kijk je onder water, dan zie je een eigen wereld. Bruinvissen, zeehonden, inktvissen en vissen met schilderachtige namen als snotolf en botervisje leven in het heldere water. Ook haaien en roggen komen hier voor. De kunstmatige rotskusten bieden plek aan verschillende soorten anemonen, kokerwormen, koralen, naaktslakken en vele soorten wier.  

Activiteiten & Vrijwilligerswerk

Nationaal Park Oosterschelde moet je beleven, geen dag is hetzelfde. Jutten over het strand, banjeren door het slik met de natte laarzentocht, op ontdekking naar de wondere onderwaterleven met de snorkel, proeven van zilte zaligheden, kajakken naar een zandplaat, speuren naar bruinvissen en natuurlijk op zoek naar zeehonden en nog veel meer!  

 

Activiteiten

Nationaal Park Oosterschelde heeft een klein, zeer ervaren, enthousiast en betrokken natuurgidsenteam. Ze zijn op verschillende manieren in het gebied bezig om allerlei doelgroepen te verwonderen en verbinden met dit unieke Nationaal Park.  Bij de verschillende activiteiten zoeken we versterking. 

 

Vrijwilliger worden?

 

Een impressie

Nieuwsberichten over Oosterschelde

Bekijk alle nieuwsitems