Nationaal Park
Utrechtse Heuvelrug

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied dat door haar ligging en schoonheid een plek is waar mensen graag tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Bijzonder is de  unieke natuur en het diverse landschap met bossen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden.  

 

Landgoed Zonheuvel – Het Koetshuis
Amersfoortseweg 98,
3941 EP Doorn 

Bezoek website

Natuur & Landschap

Het gebied heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis, want 150.000 jaar geleden (tijdens de één na laatste ijstijd) stuwden ijs en water massa’s stenen en aarde op en vormden de Utrechtse Heuvelrug. Zo ontstonden enorme hoogteverschillen in het landschap. Het hoogste punt – de Amerongse Berg – ligt  69,2 meter boven NAP. Ook is de Heuvelrug – na de Veluwe – het grootste bosgebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug herbergt tal van zeldzame en karakteristieke soorten, zoals de veldleeuwerik, de nachtzwaluw, de zandhagedis, de kommavlinder en de veldkrekel. 

 

Ook vind je er een enorme schat aan erfgoed: een gebied met de grootste landgoederen dichtheid van Nederland, grafheuvels uit 2500 – 2000 v.Chr. en een indrukwekkende militaire historie. Al sinds de Romeinse tijd wordt er voor en óp de heuvelrug gevochten. De Romeinse rijksgrens, de Limes, is er aangelegd. Ook werd er op de Grebbelinie tijdens de Tweede Wereldoorlog heftig gevochten en speelde Vliegveld Soesterberg een belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog.

 

Tot slot heeft Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een unieke ligging in een zeer druk en verstedelijkt gebied. In het Nationaal Park liggen 7 grote dorpskernen en het wordt omringd door grote steden als Utrecht en Amersfoort. Om dit unieke gebied te beschermen en te behouden, is de stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug opgericht. Binnen dit samenwerkingsverband werken de eigenaren van natuurterreinen, provincie Utrecht en gemeenten op en rond de Utrechtse Heuvelrug samen met andere organisaties en gebiedspartijen. Samen zorgen we ervoor dat de Heuvelrug er in 2030 nog mooier en beter bij ligt dan nu. Daarmee bedoelen wij dat de natuur rijker en diverser is dan nu en dat het kostbare culturele erfgoed in goede staat is. 

Activiteiten & Routes

Er is bijna altijd wel wat te doen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Van wandelexcursies naar een schaapfulness mini retraite of een Boswachterchallenge. Naast alle activiteiten door het jaar heen, hebben we ook de Beleefweek één keer per jaar. Deze valt in de herfstvakantie voor midden Nederland. Tijdens de Beleefweek worden extra veel activiteiten georganiseerd door allerlei ondernemers in het gebied.  

 

Activiteiten

Zin om in het weekend een rondje te doen door de Utrechtse Heuvelrug? De Heuvelrug heeft genoeg te bieden. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling door de Soesterduinen, fiets rondom Zeist en bezoek de Boswerf, ga mountainbiken in het Amerongse bos of paardrijden door de Kaapse bossen in Doorn. Er zijn genoeg routes en plekken om te verkennen op de Utrechtse Heuvelrug.  

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Utrechtse Heuvelrug

Bekijk alle nieuwsitems