Nationaal Park
Weerribben-Wieden

Over Nationaal Park Weerribben-Wieden

Met ruim 11.000 hectare aan natuurgebied is Nationaal Park WeerribbenWieden het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Eromheen ligt boerenlandschap afgewisseld met vaardorpen, Zuiderzeestadjes en vestingstad Steenwijk.

 

Bezoekerscentrum De Wieden
Beulakerpad 1
8326 AH
Sint Jansklooster 
 

 

Buitencentrum Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
Bezoek website

Natuur & Landschap

Het landschap vertelt de verhalen van het gebied en haar geschiedenis. De geschiedenis van het laagveen en haar ontginning en de ambachten van het turfsteken, rietsnijden, punterbouw en vissen, welke nog goed zijn terug te vinden in het landschap en haar bewoners. De zuiderzeedijk en stadjes vertellen het verhaal van de zee die nu plaats heeft gemaakt voor de Noordoostpolder. Vollenhove heeft daarentegen weer een rijk scala aan erfgoed en prachtige gebouwen door haar geschiedenis met het bisdom Utrecht. Steenwijk valt daartussen goed op als stoere vestingstad met beleefbare geschiedenis van de tachtigjarige oorlog.  

 

Al deze historie heeft aan haar grondveste de bodem, water en bijzondere natuur die in Weerribben-Wieden altijd onlosmakelijk verbonden zijn geweest met mensen. Naast het laagveenmoeras in het centrum, vind je hier beboste keileembulten en dekzandruggen uit de ijstijd die allemaal hebben bepaald hoe we met het landschap zijn omgegaan. Dit leidt ook tot een grote biodiversiteit met unieke soorten als de Grote Vuurvlinder maar ook de terugkomst van de Otter, die het hier prima naar zijn zin heeft! 

 

Er zit grote variatie in het gebied, maar ook aan de randen waar de ijsseldelta, het waterloopbos, de met UNESCO werelderfgoed bekroonde Koloniën van Weldadigheid, en nog wat verder weer de natuurgebieden in Drenthe en Friesland. Hierdoor kun je weken op ontdekking als bezoeker, maar is het gebied ook heerlijk leefbaar voor bewoners.  

Activiteiten & Routes

Het verhaal van de Weerribben Wieden, haar natuur en cultuurgeschiedenis valt op meerdere manieren te beleven. Naast wandelen, fietsen, kanoën kan je verschillende musea en evenementen bezoeken. Voel je als een edele in de tijd van de jugendstil bij Villa Rams Woerthe, ervaar de punterbouw in Giethoorn of bezoek een van de talloze evenementen zoals het bloemencorso en het ontzet van Steenwijk.

 

Activiteiten

Fiets, vaar of wandel dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden en waterdorpen Giethoorn, Belt-Schutsloot en Wanneperveen. In Zuiderzeestadjes Blokzijl en Vollenhove zie je nog de sporen van een rijk vissers- en handelsverleden. Alleen, met de kinderen of je hond, voor een dag of meerdere dagen. 

 

 

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Weerribben-Wieden

Bekijk alle nieuwsitems