Van Gogh
Nationaal Park i.o.

Over Van Gogh Nationaal Park i.o.

Een landschap vol slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen en prachtige stads- en dorpsgezichten. Dat is Van Gogh Nationaal Park, de omgeving waar Vincent van Gogh opgroeide. Hier middenin Brabant werd deze eigenzinnige schilder geïnspireerd door de natuur en de harde werkers, die een belangrijke rol speelden in zijn wereldberoemde meesterwerken. In dit nationale park in ontwikkeling zijn dorpen en steden direct verbonden met de natuur. Het is een gebied waar mensen hard werken, maar ook volop genieten. 

Bezoek website

Natuur & Landschap

Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling is geen park met harde grenzen, maar een kerngebied met fluïde grenzen. Het strekt zich uit in en rondom de steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond. Een slimme regio, waar vernieuwing en gastvrijheid de toon zetten. En dat allemaal middenin een groen landschap. 

 

Vincents geboortegrond 

In dit nationale park hoor en ervaar je het verhaal van Vincent en zijn band met Brabant. Zijn oorsprong ligt in het plaatsje Zundert, hier ontstond zijn liefde voor de natuur. In Etten-Leur, niet ver daar vandaan, besloot Vincent zijn hart te volgen en schilder te worden. Wie Vincent van dichtbij wil leren kennen, gaat naar Nuenen. Hier schilderde hij in 1885 zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. En zo zijn hier nog meer plekken te vinden die een kijkje geven in het leven en het werk van de man die mensen over de hele wereld inspireert. 

 

Landschap van de toekomst 

Van Gogh Nationaal Park is ook een brede beweging van overheden, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en toerisme in Brabant. Samen met inwoners en burgerinitiatieven zetten we ons in voor de versterking van de natuur en het landschap. Met groen tot in het hart van steden en dorpen; en met vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio. Zo bouwen we aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent Van Gogh.

Activiteiten & Routes

Treed in de voetsporen van Van Gogh en bezoek de erfgoedlocaties en monumenten. Avontuurlijke bezoekers stellen via het knooppuntennetwerk in een handomdraai een eigen route samen en ontdekken unieke natuurgebieden en verleidelijke landschappen. Wandel het dorp in of fiets de stad uit. Alle combinaties zijn denkbaar. Of je nu gaat voor urban met een groene touch of lokale tradities en natuurschoon, in Van Gogh Nationaal Park ontdek je altijd iets nieuws. 

 

Activiteiten

In Van Gogh Nationaal Park wisselen actie en rust elkaar in een prettig tempo af. De Van Gogh fietsroute van 435 kilometer en een nog groter wandelroutenetwerk nemen je mee door Vincents bakermat. Talloze lokale natuur- en erfgoedroutes zijn een traktatie voor iedereen die graag unieke locaties en verhalen van Brabant ontdekt. 

 

 

 

Routes

Nieuwsberichten over Van Gogh Nationaal Park

Bekijk alle nieuwsitems