De Maasduinen

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Op 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Dit zijn Lucas, Donna en Theo. Zij hebben een unieke band met nationaal park De Maasduinen!

Lucas van der Valk

Het liefst zou ik iedere dag naar het speelbos in De Maasduinen gaan.

Lucas speelt graag samen met zijn moeder, met andere kinderen of met opa en oma in Nationaal Park De Maasduinen: “Je ziet hier allemaal beestjes, soms gaan we met IVN beestjes opscheppen. Dat vind ik zo leuk. En van het spelen word ik lekker moe. Het leukst vind ik het pondje en het zand, maar mijn allerlievelingsplek is het speelbos. In het bos is het niet erg als ik wild ben. Niemand zegt: rustig of zit stil! Het liefst zou ik iedere dag naar het speelbos in De Maasduinen gaan.”

Donna van der Valk

In Nationaal Park De Maasduinen kom ik dichter bij de natuur. Ik hoop voor de toekomst eigenlijk vooral dat De Maasduinen blijft zoals het nu is, dat het gerespecteerd wordt. En ik hoop dat het gebied rechten kan krijgen.

Donna van der Valk wandelt regelmatig in het Nationaal Park De Maasduinen, meestal samen met haar hond. Soms spreekt ze af met vrienden en zitten ze ergens gezellig te kletsen. De Maasduinen vindt ze mooi en rustig. Hier komt zij dichter bij de natuur.  

 

De Maasduinen geeft Donna veel rust, kalmte, een positief gevoel en vooral veel gezelligheid: leuke picknicks met vrienden en vriendinnen in de zomer behoren tot haar favoriete herinneringen. Het bezoekerscentrum bij Well en Lomm en de Ravenvennen zijn haar lievelingsplekken in het park. “Na een wandeling daar nog even zitten, dat zorgt dat voor extra gezelligheid.”  

 

Voor toekomstige generaties bezoekers hoopt Donna dat het park zo netjes kunnen houden als het nu al is: ”Ik hoop dat bezoekers en net zo’n fijne emotie uit kunnen halen als die die ik er ook bij heb. Ik hoop voor de toekomst eigenlijk vooral dat De Maasduinen blijft zoals het nu is, dat het gerespecteerd wordt. En ik hoop dat het gebied rechten kan krijgen!

Theo Hermsen

De Maasduinen heeft een warme sfeer, daar zou iedereen even bij moeten stil staan. Laatst zag ik nog jonge vosjes, wat is dat mooi. En het waren er veel!

Theo is in aanraking gekomen met Maasduinen via IVN-biowalk (wandelen voor mensen met een chronische ziekte onder begeleiding van een zorgprofessional en een natuurgids). Dit heeft zijn gezondheid enorm verbetert. Theo Hermsen komt fotograferen en vooral genieten in Nationaal park De Maasduinen. De rust, sfeer en verrassing is wat Theo iedere keer weer mooi vindt in het gebied: “Genieten is voor mij belangrijker dan fotograferen. Ik zoek met mijn foto’s de sfeer op, dat is mijn handtekening. Altijd foto’s proberen te maken waar mensen meteen de sfeer van voelen. Het is hier altijd weer een verrassing wat je tegenkomt. Dan een vos, dan een das en dan een ree.  

Sfeervol 

Het leukst van het nationaal park vindt Theo de rust en vooral het landschap, maar ook het wisselende van De Maasduinen: “Je hebt ven, heide. Je hebt alles wat je nodig hebt, echt afwisselend. In de ochtenduren zitten hier bijvoorbeeld veel ganzen. De Maasduinen heeft een warme sfeer, daar zou iedereen even bij moeten stil staan. Laatst zag ik nog jonge vosjes, wat is dat mooi. En het waren er veel!” 

 

Stikstof
Theo vindt het belangrijk dat het park in de toekomst ook beschermd blijft en net zo goed onderhouden als het nu is: “Het stikstof probleem is hier duidelijk te zien, bijvoorbeeld door planten zoals de bramenstruiken die overal opduiken. Ook maak ik mij zorgen over het klimaat, want de vennen zoals hier in het Quin drogen veel sneller uit.  Als het stikstofprobleem wordt opgelost zie ik de toekomst van het park positief in.

Meer zien?

In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken.

 

Bekijk de hele fotoserie