Hollandse Duinen

Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Op 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Dit zijn Finn, Astrid en Ad. Zij hebben een unieke band met Hollandse Duinen!

Finn Mulder

Ik zag eens een hele mooie krab heb gezien op het strand. Wat is het leuk en wat ben ik blij dat er zulke mooie dieren leven in Nederland.

De zeven jarige Finn Mulder, komt dolgraag in Nationaal Park Hollandse Duinen om te spelen: “In de zomer ga ik met mijn papa en mama naar het strand in Noordwijk. Dan gaan we lekker zwemmen en voetballen. Maar we gaan ook vaak naar het bos. Ik klim graag in het speelbos in Noordwijkerhout of het Monkeybos in Meijndel. Speurtochten vind ik ook heel leuk. Dichtbij huis gaan we naar het Panbos. En laatst heb ik met mama afval geprikt in Leiden. Ik kreeg een ijsje toen ik de zak weer had ingeleverd! Er zijn zoveel leuke dingen te doen. En vorige keer in het bos zag ik een hert! Ik wil heel graag ook een keer een zeehond zien, maar dat is nog niet gelukt.” 

 

Het nationaal park heeft echt een plekje in Finn’s hart: “Ik kan hier fijn voetballen met mijn vriendjes. Maar ik zoek ook wel eens mooie schelpen met opa en oma, die wonen in Noordwijk”. Mooie ervaringen heeft Finn ook al: “Ik zag eens een hele mooie krab heb gezien op het strand. Wat is het leuk en wat ben ik blij dat er zulke mooie dieren leven in Nederland”.  

 

Hoe jong Finn ook is, hij kijkt ook al naar de toekomst: “Het liefst wil ik dat alle kinderen altijd lekker kunnen buiten spelen in het nationaal park en dat alle kinderen naar het strand en bos kunnen; sommige kinderen kunnen dat niet en dat vind ik best zielig”.  

Astrid Bennink

Het delen van kennis en de natuur beleven, samen met mijn gezin of bijvoorbeeld met bezoekers van onze gebieden, maakt mij blij. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken, als je nieuwsgierig blijft!  

Astrid Bennink woont in Rijswijk, samen met haar man en twee zonen. Ze werkt in het Nationaal Park Hollandse Duinen, samen met collega’s van Staatsbosbeheer, vanuit de beheerschuur in Den Haag of Noordwijk. Eigenlijk is Astrid altijd onderweg in het nationaal park: al fietsend of wandelend gezellig met vrienden en familie, en Astrid moestuiniert er graag. “Het is fijn om dichtbij huis, te voet of op de fiets allerlei verschillende soorten natuur en landschappen te kunnen beleven en ontdekken, van landgoed te Werve in Rijswijk, de vochtige duinvalleien in Berkheide, tot het uitgestrekte Noordzeestrand.”

 

Verwonderd raken
Eén van de leukste dingen van het nationaal park vindt Astrid dat Hollandse Duinen ervoor probeert te zorgen dat alle mensen in het nationaal park zich bewust worden van de mooie groengebieden met soms bijzondere flora en fauna dichtbij huis. “Er zijn heel veel verschillende natuurgebieden met een enorme soortenrijkdom. Door de vele verschillende gebieden en bodems vinden veel planten en dieren er een plaats om te leven. Hoe meer wij als mens verwonderd raken door de natuur om ons heen, hoe zorgvuldiger we daar mee om zullen gaan.” 

 

Zoenen op het strand
Eigenlijk heeft Astrid niet één lievelingsplek in het nationaal park, maar meerdere: “Zowel privé als tijdens mijn werk als boswachter kom ik op zoveel verschillende, mooie plekken in Hollandse Duinen. De rijke flora in de vochtige duinvalleien met alle insecten die daarop af komen, is prachtig in de zomer. Tijdens een koude, heldere winterdag in de duinen zijn en plots oog in oog staan met een ree in winterkleed. Werken en wandelen in het Haagse Bos met in het achterhoofd de rijke geschiedenis van deze plek, dat ik loop waar Napoleon, Willem van Oranje en Casanova ook ooit liepen blijft een bijzondere belevenis. Mijn man, onze kinderen en ik vinden we het ontzettend fijn om tijdens slecht weer, met harde wind, uit te waaien op het strand bij Kijkduin, Scheveningen of Ter Heijde.”

 

Het strand van Scheveningen bezocht Astrid al als student, dit was vanuit Rotterdam goed én gratis te bereiken met een studenten OV-kaart. Het bracht haar rust en ontspanning tussen het studeren door. “Op een gure novemberavond sprak ik af op het strand af en zoende ik voor het eerst, ruim 22 jaar geleden, met mijn huidige echtgenoot.” 

 

Super enthousiast is Astrid over haar werk als boswachter in het nationaal park: “Ik vind het een ontzettend mooie ervaring dat ik als boswachter van Staatsbosbeheer, samen met al mijn collega’s, zorg voor een aantal gebieden in Hollandse Duinen. Daarnaast is het heel tof om tijdens mijn werk als boswachter publiek, jong en oud te ontvangen en mee te kunnen nemen door onze natuurgebieden. Om daar met elkaar mooie dingen te zien en ervaren en uitleg te kunnen geven over ons werk als natuurbeheerder en de complexiteit ervan. Waardoor de mensen bij een volgend bezoek, het gebied en de natuur wellicht op een andere manier bekijken en beleven en zich net als ik, blijven verwonderen. Het maakt mij gelukkig én trots dat ik als boswachter bij Staatsbosbeheer kan werken aan een nog mooier Nationaal Park Hollandse Duinen. Het delen van kennis en de natuur beleven, samen met mijn gezin of bijvoorbeeld met bezoekers van onze gebieden, maakt mij blij. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken, als je nieuwsgierig blijft!  

 

Doorgeven
Astrid hoopt dat de mensen natuur niet als iets vanzelfsprekends zien, maar als iets waar we zuinig op moeten zijn en zorg voor moeten dragen: “Om gezonde natuurgebieden te hebben en te houden, moeten we ons als mensen bewust zijn van onze invloed op onze omgeving. De Nederlandse natuur staat op vele manieren onder druk. Ga naar buiten en laat je verwonderen door alles wat natuur je te bieden heeft; zwoele geuren, prachtige kleuren en bijzondere geluiden. Als je de natuur om je heen beter kent en waardeert, zal je er eerder zorg voor dragen en er met respect mee omgaan.”

 

“Ik hoop dat dit nationaal park een gebied blijft waar ruimte is voor meer dan 8000 verschillende soorten organismen. Dat dit samen gaat met veel mooie (groene) gebieden waar wij, mensen kunnen recreëren dichtbij huis en kunnen blijven genieten van alles wat de natuur ons biedt, door de seizoenen heen”.

Ad Overgaag

Zand tussen je tenen, wind op je snuit, een keertje tegen de wind in en een keertje voor de wind. Soms wat drinken of wat knabbelen. Als je dan weer thuis bent, heb je zomaar een korte vakantie gehad.

Ad is vader van drie kinderen, bijna opa en al sinds 2000 ondernemer, o.a. oprichter en eigenaar geweest van Lekker Brood, een biologische bakkerij in Den Haag. Ad doet ‘alles’ in het nationaal park: slapen, werken en genieten, samen met meer dan 500.000 Hagenaren en zijn maatje waarmee hij al bijna 33 jaar lief en leed deelt: “Na 30 jaar in het midden van het land gewoond te hebben, zijn we weer graag teruggekomen naar het westen van het land, vooral voor het strand. Iedere dag anders, altijd leven en vooral verse en schone lucht.”  

 

Wind op je snuit
Heerlijk vindt Ad het om te fietsen van Hoek va. Holland naar Zandvoort en weer terug: “Ik zit dan graag even in één van de ruim honderd paviljoens aan het strand, genietend van de weidsheid, die de Noordzee ons biedt. Lekker met de fiets ernaartoe, zand tussen je tenen, wind op je snuit, een keertje tegen de wind in en een keertje voor de wind. Soms wat drinken of wat knabbelen. Als je dan weer thuis bent, heb je zomaar een korte vakantie gehad.”

Het strand heeft een belangrijke plek in zijn hart: “Zodra we daar zijn, hebben we vrij, kunnen we even wat vergeten of wat beleven. Eigenlijk zijn dat de momenten waarbij we zelf het dichtst bij de natuur staan”. Ad geniet van alles om zich heen: “We hebben, met mooi weer, een paar keer geroeid op de Noordzee. Dan word ik gelukkig als ik terugroei naar de kust en al die verschillende mensen zie genieten. Het biertje, wat we daarna drinken, smaakt dan goddelijk. Je vergeet dan eigenlijk even de dagelijkse gang van zaken.” 

 

Een mooie herinnering? Die heeft Ad genoeg, maar eentje springt eruit: “Dat was eigenlijk een vervelend moment, wat wel heel erg mooi uitpakte. Iemand had om een stormachtige dag, genoeg van het leven en besloot naar Engeland te gaan lopen. Er is toen iets gebeurd, waarop ze op haar besluit teruggekomen is en nu andere mensen weer vrolijk maakt. Dat heeft al met al een positieve herinnering achtergelaten. 

 

Opa
Ad wordt binnenkort opa en heeft al allemaal leuke dingen bedacht die hij en zijn vrouw met hun kleinkind willen gaan doen. “Ik ben bezig met het schrijven van een boek met leuke herinneringen aan vroegere tijden, de Fabeltjeskrant, m’n eerste auto. Als opa en oma in spe hebben we ook een bucket-list opgenomen van wat we graag met onze kleindochter willen doen. Het Nationaal Park staat op 1, 2 en 3: lekker banjeren op het strand, roeien bij de roeivereniging in Voorschoten en een keer een ijsco fietskar huren en dan samen schepijsje uitdelen aan vrolijke mensen!” 

 

Toekomstdroom
Ad droomt van een toekomst waarin de auto en vrachtwagens elektrisch rijden: “Ik help om het aantal vrachtauto’s, die naar het strand toe gaan om spulletjes te brengen of op te halen, op een slimme manier te verminderen of te elektrificeren. Dat kan op verschillende manieren. Wat zou het dan gaaf zijn als je aan de natuur kunt zien dat zij dat leuk vindt en er weer wat terugkomt.”

Meer zien?

In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken.

 

Bekijk de hele fotoserie