Nationaal Park
De Maasduinen

Over Nationaal Park De Maasduinen

Opwaaiend stuifzand en helderblauw water: De Maasduinen zijn de langste rivierduinengordel van Nederland. Het bijzondere landschap van het nationaal park is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens.

 

Bezoekerscentrum
Bosserheide 3e
5855 EA Well

Bezoek website

Natuur & Landschap

Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan.

 

Water heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het gebied van Nationaal Park De Maasduinen. Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. Er zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijnloop, zoals banken van Rijngrind die in de bodem verborgen liggen. In de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, kreeg de wind vrij spel. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen en in een boog liggende duinen, paraboolduinen genoemd.

Activiteiten & Routes

In nationaal park De Maasduinen vind je rust, ruimte, gezelligheid, sportiviteit en bovenal een prachtig glooiend landschap om van te genieten. Bekijk de rondleidingen, excursies en andere leuke activiteiten.

 

Activiteiten

Het nationaal park en haar omgeving lenen zich uitstekend voor prachtige wandelingen, afwisselende fietstochten, spectaculaire mountainbikeroutes en uitgebreide ruiter- en menroutes.

 

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Nationaal Park De Maasduinen

Bekijk alle nieuwsitems