Dag van het Nationaal Park

Over Dag van het Nationaal Park

De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei, omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen.

 

Samenwerking

SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. De belangrijkste partners zijn de Nederlandse nationale parken (uitgezonderd NP De Hoge Veluwe), het Ministerie van EZ (voorheen LNV), Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.

 

Het doel van de stichting is om van de Nationale Parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden maken. In de parken is ruimte voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Zo kunnen meer mensen beseffen hoe belangrijk de natuur voor Nederland is.

 

Dag van het Nationaal Park 2022

Ook in 2022 zetten we op 24 mei alle Europese parken in de schijnwerpers! Deze 23e editie van Dag van het Nationaal Park was gericht op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Het is tijd om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat we er nog eindeloos van mogen genieten.

 

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder! Vaak hoor je de dingen die mensen niet goed doen, en geven we rondom het weekend van 21 en 22 mei meer aandacht aan hoe je onze nationale parken bewust en met respect voor de natuur bezoekt. We vertellen je graag hoe!

 

Activiteiten en excursies

In aanloop naar de Dag van het Nationaal Park waren er allerlei leuke activiteiten en excursies te doen in de nationale parken! Hierin stond wederkerigheid centraal; hoe kan je de natuur beleven én iets terugdoen voor de natuur in het nationaal park?

 

‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom stuurden we bezoekers letterlijk op pad, met bingokaart, zodat ze met aandacht om zich heen gaan kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

 

Wil je graag op pad gaan met Op de paden BINGO? Er zijn twee versies, één voor een nationaal park in het binnenland, en één voor nationale parken aan zee. Kies de juiste versie, zodat je meer kans hebt om BINGO te halen! De bingokaart is gratis online te downloaden:

 

Op de paden BINGO in het land

 

Op de paden BINGO aan zee

© Foto door Lenneke Lingmont