Nationaal Park
De Alde Feanen

Over Nationaal Park De Alde Feanen

Van het weidse uitzicht over het grote open water, tot de beschutting van het moerasbos: je vindt het in Nationaal Park De Alde Feanen. Het gebied is ontstaan door ijstijden, maar gevormd door de mens. Vervening en later de landbouw hebben gezorgd voor de enorme variatie in laagveenmoeras 

 

Bezoekerscentrum
De Stripe 12
9264 TW Earnewâld

Bezoek website

Natuur & Landschap

Elk deel van het gebied heeft zijn eigen bewoners. Het open water is het domein van veel vissoorten, de uitgestrekte rietvelden vormen een prima onderkomen voor allerlei moerasvogels (hoor je de roerdomp?) en de bloemrijke natte graslanden zijn uitstekende broedgebieden voor weidevogels. In Nationaal Park De Alde Feanen komen meer dan 450 verschillende soorten planten voor en broeden er ruim honderd soorten vogels! De meest beroemde bewoners zijn de speelse otter en de imposante zeearend. Maar ook de kolonie met zo’n 350 paar aalscholvers is indrukwekkend. En heb je de ‘hoemp’ van de roerdomp al gehoord? Het is niet voor niets dat het Nationaal Park door kenners als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa wordt gezien!  

 

Kom jij ook genieten van deze rijke natuur en wil je meer weten over de cultuurhistorie? Je kunt hier wandelen, fietsen, varen en genieten van de natuur, de vogels en de rust. In ons Bezoekerscentrum helpen we je graag op pad, zodat je de natuur zelf, of met een ervaren gids kunt ontdekken. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Ga je met een rugzakroute op pad of doe je mee aan de speciale activiteiten, dan leer je spelenderwijs over al onze bijzondere bewoners én ontdek je hoe je hen kunt helpen! 

Activiteiten & Routes

Nationaal Park De Alde Feanen kun je op vele manieren beleven. Geniet van de prachtige natuur vanaf de boot of de fiets of tijdens een wandeling. Als je begint bij het Bezoekerscentrum wijzen onze gastvrije vrijwilligers je de mooiste plekjes en routes. In en rond het gebied worden ook geregeld leuke activiteiten en boeiende excursies georganiseerd. Kijk voor het actuele aanbod op de website. 

 

 

Activiteiten

Nationaal Park De Alde Feanen is een groot, uitgestrekt en gevarieerd gebied. De mogelijkheden om het te ontdekken zijn dan ook enorm. Of je nou gaat wandelen, fietsen, varen of met de sup of kano het water op gaat: iedere manier heeft zijn eigen bijzonderheden. Routes zijn er genoeg, ze bieden je een uitgangspunt voor de mooiste tochtjes. Op deze pagina vind je een verzameling van leuke afwisselende routes voor zowel de natuur als de cultuur liefhebbers. 

 

Routes

 

Een impressie

Nieuwsberichten over Alde Feanen

Bekijk alle nieuwsitems