Nationaal Park
Lauwersmeer

Over Nationaal Park Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Lauwerszee werd Lauwersmeer. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, één van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa: Nationaal Park Lauwersmeer.

 

Bezoekerscentrum
De Rug 1
9976 VT Lauwersoog 

Bezoek website

Natuur & Landschap

Op de grens van Groningen en Friesland, grenzend aan Werelderfgoed Waddenzee, broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels gebruiken het Lauwersmeer als ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug. Ook voor bijzondere vogels kom je in Nationaal Park Lauwersmeer aan je trekken. Je ziet er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. 

 

In Nationaal Park Lauwersmeer zijn rust en ruimte nog heel gewoon. Hier kun je nog genieten van echte stilte, je verbazen over die prachtige en altijd veranderende Hollandse wolken en je verwonderen over de enorme vogelrijkdom en kleurrijke plantengroei. Het gebied kent een grote variatie aan landschappen: open water, uitgestrekte graslanden, wuivende rietvelden en beschutte bossen. 

 

Naast genieten van vogels, rust en ruimte, kun je in Nationaal Park Lauwersmeer ook nog echt de donkerte van de nacht beleven en met een beetje geluk de prachtige sterrenhemel bewonderen. Nationaal Park Lauwersmeer is in oktober 2016 namelijk officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. 

Activiteiten & Routes

Geniet volop van de schitterende natuur in Nationaal Park Lauwersmeer. Maak eens een stevige wandeling, spring op de fiets of ga het water op. Start je bezoek bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Het vriendelijke en gastvrije personeel helpt je graag op weg. Jaarlijks worden er vele leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud georganiseerd. 

 

Activiteiten

Staatsbosbeheer heeft 11 wandelingen uitgezet in Nationaal Park Lauwersmeer, variërend van 1,5 tot 10 kilometer. Deze routes brengen je op bijzondere plekken in het gebied. Heb je zin in een echte uitdaging? Dan kom je met het Rondje Lauwersmeer aan je trekken. Deze route van 43 kilometer brengt je langs natuur, cultuur en historie en vele gastvrije ondernemers. 

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Lauwersmeer

Bekijk alle nieuwsitems