Nationaal Park
Zuid-Kennemerland

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, strekt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand.

 

Bezoekerscentrum
Zeeweg 12
2051 EC Overveen

Bezoek website

Natuur & Landschap

Verwondering in een oase van rust 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een Natura 2000-gebied waar planten, dieren en mensen zich welkom voelen. Via de binnenduinrand, natte duinvalleien, weelderige buitenplaatsen en stuivende duinen vormt Nationaal Park Zuid-Kennemerland de verbinding tussen stad en strand. Het onzichtbare maken we zichtbaar, het gewone bijzonder. Zodat iedereen zich kan blijven verwonderen over de rijke cultuurhistorie en de oneindige veelzijdigheid van de natuur. In de voortdurend veranderende duinlandschappen en bossen leeft maar liefst 40% van alle planten- en dierensoorten in Nederland. Van bijzondere kleine bloemen als zeldzame orchideeën en parnassia, tot grote grazers zoals wisenten, konikpaarden en damherten. Druk aan het grazen, zodat het duin open en dynamisch blijft. 

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de eenentwintig Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN , particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Dit samenwerkingsverband richt zich op de bescherming en natuurontwikkeling van dit bijzondere duingebied. Daarnaast willen de partners dat omwonenden en bezoekers kunnen genieten van en leren over de natuur. 

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. 

Activiteiten & Routes

Een dagje uit of een uurtje op pad, in het Nationaal Park kun je alle kanten op. Van een pittige fietstocht door de duinen, ontspannend een boekje lezen aan de rand van een duinmeer, of op excursie met een gids. Bekijk onze activiteitenkalender. 

 

 

Activiteiten

Laat je verrassen door het wandelaanbod. Voor de gemarkeerde routes is het handig de Fiets- en wandelroutekaart te gebruiken. Deze en andere wandelkaarten zijn te koop in het bezoekerscentrum. Voor de wandelroutes van Natuurmonumenten kun je de route-app  downloaden

 

Routes

Een impressie

Nieuwsberichten over Zuid-Kennemerland

Bekijk alle nieuwsitems