Lauwersmeer
Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’
Op 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Dit zijn Jordan, Irene en Hans. Zij hebben een unieke band met nationaal park Lauwersmeer!
Jordan van der Maas
Weinig mensen, echte rust en volop ruimte. Ja, de Zoutkamperplaat is mijn favoriete plek. Samen met de Junior Rangers ruimen we hier elk voorjaar het zwerfafval op. En je ziet het gebied steeds schoner worden.
Tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer in Leeuwarden liep Jordan van der Maas stage bij Staatsbosbeheer. Zo kwam hij ook als vrijwilliger in het Lauwersmeer terecht. Daarnaast heeft Jordan een eigen bedrijfje, waarmee hij natuurdocumentaires maakt.
Gek op natuur
Jordan is sinds een paar jaar één van de begeleiders van de Junior Rangers in het Lauwersmeer: “Met deze club jongeren tussen de 12 en 18 jaar gaan we vrijwel elke maand op pad in Nationaal Park Lauwersmeer of in een ander nationaal park. Samen leren we meer over de natuur en beleven we de mooiste avonturen: we kamperen in de natuur, genieten van de sterren bij een kampvuur, ruimen zwerfafval op, gaan op zoek naar otters, etc. Ik ben gek op natuur en mijn vriendin gelukkig ook. Het is altijd heerlijk in het gebied. Of ik nu met de Junior Rangers op pad ben of met mijn vriendin of alleen. Het voelt altijd goed en fijn. En elk seizoen is mooi.
In het Lauwersmeer heb ik echt het gevoel dat ik in de natuur ben. Het gebied is goed toegankelijk en barst van de mooie uitzichtpunten en vogelkijkhutten. Het is altijd weer spannend wat je zal zien. Mijn favoriete gebied is de Zoutkamperplaat. Hier komen weinig mensen en vind je nog echte rust en volop ruimte. De enorme rietvelden, het prachtige uitzicht over het meer en de imposante Schotse Hooglanders, daar kan ik volop van genieten. Samen met de Junior Rangers ruimen we hier elk voorjaar het zwerfafval op. En je ziet het gebied steeds schoner worden.”
Geluksmomentje
“Jaren geleden, toen ik zelf nog Junior Ranger was, voeren we met een boot naar een onbewoond eiland midden in het Lauwersmeer. Toen zag ik voor de eerste keer een zeearend overvliegen. Dat was toen nog best bijzonder in Nederland. Wat een indrukwekkende vogel was dat! Dat was wel even een heerlijk geluksmomentje.”
Blik naar de toekomst
“Ik hoop dat de natuur haar plek behoudt. Dat de planten en dieren die er wonen zich thuis blijven voelen. Of dat het zelfs nog mooier en rijker wordt. Van mij zou het natuurgebied in de toekomst best nog wel groter mogen worden. Ik wil de komende jaren heel graag de natuur helpen door meer mensen te informeren en te enthousiasmeren voor dit bijzondere gebied. Zoals we dat o.a. via de Junior Rangers.nu al doen.”
Irene Japenga
Het voorjaar is mijn favoriete seizoen. Uitkijken naar de eerste bloeiende orchideeën, maar ook de paddenstoelen in het najaar vind ik fantastisch. Ik ben een echte grondkijker.
Als student in Groningen had Irene Japenga een bijbaantje in de postbezorging. Eens in de twee weken bezorgde zij de post in het Lauwersmeer en werd gelijk verliefd op dit prachtige gebied, de rust de ruimte de prachtige luchten. Oorspronkelijk afkomstig uit Maastricht, woont Irene nu in Vierhuizen, waar zij samen met haar man Marten een B&B heeft met 4 kamers en een vakantiehuisje met sauna, vlak naast Nationaal Park Lauwersmeer. Naast haar activiteiten voor de B&B zit Irene in bestuur Promotie Waddenland, een regiomarketingorganisatie.
Irene en Marten komen vaak en graag heerlijk met de hond wandelen in het nationaal park: “Lekker het hoofd weer leeg maken. En het is elk seizoen mooi en weer anders. Maar het voorjaar is toch wel favoriet. Alles komt weer tot leven. Verwachtingsvol uitkijken naar de eerste bloeiende orchideeën. Maar ook de paddenstoelen in het najaar vind ik fantastisch. Ik ben een echte grondkijker. Ik vind het heerlijk om langs het water van de Zoutkamperril te zitten. In alle rust genieten van de geluiden, de bootjes, die voorbijvaren en de prachtige luchten. Altijd als ik daar ben word ik overvallen door een heerlijk vakantiegevoel en voel ik me vrij. En dat vrijwel in mijn achtertuin!”
Verkenner
Op een mooie dag wandelde Irene met een kennis over het smalle wandelpad door de Kollumerwaard toen er plots een konikpaard voor hen stond: “Het dier keek ons onderzoekend aan en ging niet aan de kant. Na enige minuten deed het paard een paar stappen opzij en ging door met grazen. We kregen het gevoel dat we er wel langs mochten. Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn zeer behoedzaam vlak langs het paard gelopen. Dat was best spannend. Toen ik dat verhaal later aan de boswachter vertelde zei deze dat dit paard een verkenner van de kudde was en dat hij ons bezoek blijkbaar had goedgekeurd. Daar werd ik wel blij van. Dat mens en dier elkaar toch de ruimte geven. En dankbaar dat ik daar mag zijn en van de natuur mag genieten.”
Dark Sky Park
Irene denkt veel na over het gebied en de toekomst ervan: “We moeten zorgen dat de prachtige natuur behouden blijft en dat we daar nu en in de toekomst van kunnen blijven genieten. Daar moeten we volop aandacht aan blijven schenken. En dat is een grote opgave, want ik zie best een aantal bedreigingen op het gebied afkomen. Voor mij staat de natuur wel voorop en samen moeten we de balans tussen mens en natuur continu bewaken. Ik vind het erg fijn dat we als bewoners hierbij betrokken worden. Ik heb nog wel een concrete wens: afvalbakken bij alle parkeerplaatsen in het nationaal park. Hopelijk dat dat bij kan dragen aan minder zwerfafval.”
“Ik vind het ook heel mooi dat het Lauwersmeer Dark Sky Park is. We zien dat dit vooral jongere mensen aanspreekt en dus een ander publiek naar het gebied brengt. Ik zie sowieso dat jongeren over het algemeen bewuster en actiever met natuur en duurzaamheid bezig zijn.”
Hans Gartner
Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek vogelparadijs op de vroegere zeebodem. Eén van mijn mooiste waarnemingen was een groep van maar liefst zeventien kleurrijke bijeneters.
Hans Gartner is als geen ander bekend met de het Nationaal Park Lauwersmeer. Hoe kan het ook anders als je woont in Nes, aan de Friese kant van het Lauwersmeer en jaren voor Staatsbosbeheer in het Lauwersmeer hebt gewerkt als publieksvoorlichter met ecologie als specialiteit.
Actieve pensionado
Inmiddels is Hans met pensioen, maar hij is nog steeds minimaal enkele keren per week in het Lauwersmeer en voelt zich nog zeer nauw verbonden met het gebied: “Ik ben nu vrijwilliger, treed nog vaak op als gastheer en verzorg jaarlijks nog vele excursies en activiteiten in het gebied. Ik vind het belangrijk om de bezoekers goed te informeren over het gebied, iets mee te geven. Ik kom graag in het gebied om te genieten en te leren van de natuur. Allereerst is het een uniek vogelgebied, maar ook de vegetatie is op sommige plekken heel bijzonder. En het is een relatief jong natuurgebied, Lauwerszee werd in 1969 afgesloten, en dat maakt de ecologische ontwikkelingen en veranderingen erg interessant. Het gebied is nog volop in ontwikkeling.”
Vogelparadijs op een zandplaat
De Ballastplaat is de favoriete plek van Hans in het nationaal park: “Het is een voormalige zandplaat in de verdwenen Lauwerszee, hier vind je op een aantal veldjes een heel unieke vegetatie. Deze doet sterk denken aan de vegetatie in de primaire duinvalleien op de Waddeneilanden. Daar kom ik heel graag, in alle rust genieten van de bijzondere plantengroei. De ontwikkelingen op deze plek hou ik in de loop der jaren nauwlettend in de gaten. Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek vogelparadijs op de vroegere zeebodem. Eén van mijn mooiste waarnemingen was een groep van maar liefst zeventien kleurrijke bijeneters. Voor mij een hoogtepunt van hoe bijzonder en verrassend dit gebied zich kan manifesteren.”
Blik naar de toekomst
“Ik maak me echt wel zorgen over de toekomst. We moeten zuiniger zijn op de kwaliteit van de natuur. Dat verdient echt meer aandacht en actie. Bewaak die kwaliteit en versterk die kwaliteit. Zorg voor meer mensen met kennis van de natuur en met oog voor de praktijk. Er wordt best veel onderzoek gedaan, maar dat leidt lang niet altijd tot concrete maatregelen.”
“Voor het Lauwersmeer zou ik het heel interessant vinden als er weer een gat in de zeedijk kwam. Zodat een deel van het gebied weer onder invloed van het zoute water zou komen. Leidt tot meer dynamiek in het gebied, zet de successie weer terug en levert nieuwe rijkdom op.”
Meer zien?
In de nationale parken zijn drie individuen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun diepe band met het nationaal park. De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken.
Bekijk de hele fotoserie