Nacht van de Nacht 2023
Donkerte in de nationale parken

Ontdek het nachtleven in de natuur tijdens de “Nacht van de Nacht”. Normaal is toegang tot de nationale parken na zonsondergang niet toegestaan, maar op zaterdagnacht 28 oktober kun je deelnemen aan een scala aan nachtactiviteiten. Ervaar de magie van het donker!

 

De Nacht van de Nacht wordt sinds 2005 elk jaar georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Het evenement roept op tot bewustwording over lichtvervuiling en de negatieve effecten ervan. Zo kan kunstlicht het ritme van dieren ontregelen, terwijl zij het natuurlijke ritme van dag en nacht juist hard nodig hebben.

 

 

Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten in de nationale parken:

 

Nationaal Park Lauwersmeer

In Lauwersmeer wordt het écht donker. Het staat niet voor niets bekend als Dark Sky Park. De Nacht van de Nacht draait hier om sterrenkijken met een telescoop, maar je kunt de sterren ook al goed zien met een verrekijker.

 

Bekijk de activiteit

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Zuid-Kennemerland kunnen natuurliefhebbers dwalen door de duinen tijdens een nachtelijke excursie. Tijdens de wandeling kom je misschien oog in oog te staan met andere actievelingen op dit tijdstip: reeën, damherten, bosuilen of misschien vleermuizen.

 

Bekijk de activiteit

 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

In de Drents-Friese Wold kan je meedoen aan een nachtelijke natuurwandeling. Parkgidsen nemen bezoekers mee in de duisternis van het nationaal park om samen te luisteren naar de geluiden van de nacht en nachtdieren te spotten.

 

Bekijk de activiteit

 

Nationaal Park De Biesbosch

Verken de Biesbosch in het donker. Per boot en te voet gebruik je jouw zintuigen: wat is er allemaal te zien, te horen en wellicht te ruiken?

 

Bekijk de activiteit

 

 

Wil je weten welke activiteiten en nog meer worden georganiseerd? Bekijk alle activiteiten die plaatsvinden tijdens de Nacht van de Nacht op 28 oktober 2023.