Welkom wintergasten

Wanneer de kou invalt, dienen onze nationale parken als toevlucht voor een bonte stoet van wintergasten. Deze vogels reizen een flinke afstand om te overwinteren in Nederland. Ze ontsnappen aan de strengere winters in het noorden van Europa en genieten hier op hun gemak van het beschikbare voedsel.

 

Een aantal prachtige wintergasten die onze nationale parken sieren:

 

Drieteenstrandloper
Deze kleine vogel scharrelt langs zandstranden op zoek naar voedsel, zoals kleine kreeftjes en wormpjes. De strandloper flaneert langs de kust van o.a. Nationaal Park Duinen van Texel en Nationaal Park Schiermonnikoog.

 

 

Goudhaan
In de bossen van o.a. Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug schittert het kleurrijke goudhaantje, op zoek naar insecten. Ondanks zijn kleine formaat weet hij de lange reis af te leggen.

 

 

Nonnetje
Een elegante verschijning op het water. Dit kleine eendje heeft een prachtige zwart-witte tekening en een sierlijke houding. Het nonnetje duikt graag naar waterplanten en kleine visjes, o.a. in de moerassen van Nationaal Park Alde Feanen en de wateren van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 

 

Klapekster
In o.a. Nationaal Park De Groote Peel en Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen zie je de klapekster. Een slim en listig diertje, want deze vogel staat bekend om zijn lugubere trucje: gevangen prooien spiest hij op doorns en scherpe takjes. Ondanks zijn relatief kleine gestalte is hij een formidabele jager die in open gebieden gedijt tijdens de wintermaanden.

 

 

Grote Kruisbek
Tussen de dennenbomen van o.a. Nationaal Park De Meinweg en Nationaal Park Drents-Friese Wold spot je de zeldzame grote kruisbek. Met zijn unieke gekruiste snavel kan deze vogel de zaden uit dennenappels peuteren, wat zijn belangrijkste voedselbron is. De grote kruisbek kan behoorlijk behendig zijn, zelfs tussen de dicht op elkaar zittende dennenbomen.

 

 

Pijlstaart
Een gracieuze eend met lange slanke vleugels en een opvallend lange staart. Deze vogel beweegt zich sierlijk over het water en zoekt naar waterplanten en kleine waterdiertjes om te eten. Langs de waterkanten van o.a. Nationaal Park Nieuw Land en Nationaal Park Lauwersmeer kun je de pijlstaart zien.

 

 

Deze wintergasten brengen kleur en leven naar de nationale parken wanneer de dagen korter en kouder worden. Zo zie je maar hoe waardevol deze natuurgebieden zijn voor het beschermen en voeden van vele vogelsoorten in de winter!

 

Meer over de nationale parken in Nederland