Wandelroute van het Jaar 2023
Kijk jij uit naar de zomervakantie? Dit jaar is het Stellingenpad verkozen tot de beste wandelroute van de Benelux. De ruim 260 kilometer lange route loopt door de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel en doet twee nationale parken aan.

 

Dat de wandelroute door Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park Weerribben-Wieden loopt, was volgens de jury van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent een belangrijk pluspunt. Verder viel de route in de prijzen vanwege degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten en een uitvoerig beschreven historische achtergrond.

 

De wandelroute

Het Stellingenpad is een relatief nieuw streekwandelpad: in april 2022 werd het geopend door Stichting Vrijstaat de Stellingen en Nivon Natuurvrienden, in samenwerking met allerlei organisaties, gemeenten en vrijwilligers. Je loopt de gehele route in vijftien etappes (van 12 tot 28 km lang). Het gedeelte door de nationale parken Drents-Friese Wold en Weerribben-Wieden start bij Appelscha. Je loopt richting Steenwijk naar de Wieden en Giethoorn. Langs het riviertje de Tjonger wandel je naar Allardsoog om via het Fochteloërveen terug te keren naar Appelscha. Onderweg kom je door de twee prachtige nationale parken: het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden.

 

Meer over het Stellingenpad

 

Nationaal park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. In de kern van het Nationaal Park is maximaal ruimte voor natuur. Dat betekent dat wegwijzers hier zoveel mogelijk ontbreken. Je kunt hier nog echt verdwalen. Even weg van de drukte van de maatschappij.

 

weerribben-wieden
Nationaal Park Weerribben Wieden

 

Nationaal park Weerribben-Wieden

Met ruim 11.000 hectare aan natuurgebied is Nationaal Park WeerribbenWieden het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het landschap vertelt de verhalen van het gebied en haar geschiedenis. De geschiedenis van het laagveen en haar ontginning en de ambachten van het turfsteken, rietsnijden, punterbouw en vissen, welke nog goed zijn terug te vinden in het landschap en haar bewoners. De zuiderzeedijk en stadjes vertellen het verhaal van de zee die nu plaats heeft gemaakt voor de Noordoostpolder. Vollenhove heeft daarentegen weer een rijk scala aan erfgoed en prachtige gebouwen door haar geschiedenis met het bisdom Utrecht. Steenwijk valt daartussen goed op als stoere vestingstad met beleefbare geschiedenis van de tachtigjarige oorlog.  

 

Bekijk alle Nationale Parken in Nederland